Ensimmäinen työssäoppimisjakso

FIILIKSIÄ 

Ensimmäinen työssäoppiminen ohi ja ai että olikin hyvä kokemus. Harjoitteluun lähtö jännitti, mutta turhaan. Opin enemmän mitä osasinkaan kuvitella. Niin rento ja mukava porukka, pääsi näkemään sitä itse liiketyöskentelyä parhaimmillaan, oppi uusia tekniikoita ja sai hirveesti uusia ideoita.

TYÖAJAT

| PE 10-13.45 | MA 10-14 | TI 10-14.15 | KE 10-18 |

Ensimmäiset päivät tutustuin liikkeen tiloihin, väreihin, tuotteisiin, käytäntöihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen. Seurasin ammattilaisten työskentelyä, katsoin tekniikoita, niiden soveltamista ja yhdistämistä. Vastailin puhelimeen ja varasin asiakkaille aikoja. Ja tietenkin siivosin työntekijöiden jälkiä kun kerta itsellä oli aikaa toisin kuin heillä.

Itse työntekoon pääsin harjoittelun neljäntenä päivänä. Sen jälkeen olikin listat tupaten täynnä, huhhei.

| TO 10-17 | PE 10-15 | Ensimmäiset työni olivat leikkauksia. Kaksi miesten hiustenleikkausta ja kaksi naisten hiustenleikkausta. Ne sujuivat kaikinpuolin hyvin, ajankäyttö oli sopiva ja työn jälki hyvä.

| MA 10-15 | Maanantaina 8.2. tein ensimmäisen näyttöni, monisävyvärjäys yhdistettynä naisten hiustenleikkaukseen. Asiakkaan kanssa oltiin aiemmin puhuttu facebookin kautta, että väri saisi olla jotain entisestä poikkeavaa, täysin uutta. Kun hän istuutui penkkiin, tuumailimme hetken vaihtoehtoja ja päädyimme vaaleahkoon ruusukullan sävyyn tummemmalla tyvellä. Leikkauksessa olikin asiakkaalla selkeät sävelet, hieman eteenpäin pitenevä aika lyhyt polkka.


Kun väri oli levitetty tyvelle, vaalennettiin latvaa jotta saatiin mahdollisimman hyvä pohja ruusukullalle. Itse ruusukulta laitettiin pesupaikalla kevytvärillä. Tämä työ vei aikaa, kiittelinkin asiakasta kärsivällisyydestä. Eka näyttö ja helposti jäi jahkailemaan ja  hienosäätelemään etenkin leikkauksessa. Olisin voinut olla nopeampi tai katsoa vaikka kelloa. Mutta työn jälkeen olin kyllä tyytyväinen ja niin oli asiakaskin. Jäi hyvä mieli.

| TI 10-14.15 | Yksi asiakas, tyviväri+leikkaus. Oli mukava asiakas, käynyt meillä aiemminkin Sepän yrityspajalla. Väristä tuli hyvä ja lopuksi napattiin vähän kuivia latvoja pois. Asiakaskin oli tyytyväinen lopputulokseen.

| KE 10-18 | Vilkas päivä. Aamusta miesten hiustenleikkaus, jonka teinkin näyttötyönä. Jätettiin hieman pitempi malli asiakkaan toiveesta. Olisin toivonut näyttötyöksi työtä jossa olisi voinut käyttää myös konetta (niskavillat kyllä ajeltiin), mutta päiväni täyttyivät nopeasti värjäyksillä eikä sopivaa mallia löytynyt. Sen jälkeen naisten hiustenleikkaus, tuttu asiakas hänkin Sepän yrityspajalta. Siihen perään monisävyvärjäys, laitettiin uutta sävyä tyvestä latvaan mutta myös raidotettiin kirkkautta päälimmäisiin osioihin. Raikas lopputulos, nätti sävy ja tyytyväinen asiakas. Päivän päätteeksi vielä yksi naisten hiustenleikkaus. Hyvä ja työntäyteinen päivä, ei tullut ainakaan tylsää.



| TO 10-17 | Raitaa raitaa raitaa. Kaksi väriasiakasta, molemmille laitettiin paljon pientä raitaa. Kävin myös kaupassa ja tukussa asiakkaiden välissä, meinasikin käydä köpelösti kun olin unohtanut laittaa tukkureissulle erillisen poissaolon. Mullahan piti olla vaan aamusta vaan yksi asiakas, mutta iltapäivälle oli tullut ihan yllätys varaus kauppareissun aikana, juuri unohduksen takia. Onneksi asiakas ei joutunut paljoa odottelemaan kun käytin omaa aiemmin merkattua ruokatuntiani tukussa käymiseen. Molemmista raidoista tuli todella hyvät ja luonnolliset, ohjaajatkin kehuivat. Toisen rahastuksessa kävi kämmi ja meni täydellä hinnalla (kassaan lyöty valmiiksi väärä hinta) mutta asia saatiin korjattua.

| PE 10-13.45 | Monisävyvärjäys ja leikkaus. Tyvelle lisää kontrastia tummuudella, raidoitettiin päälle lisää ja laitettiin pesupaikalla kuparinen kevytväri. Leikattiin kuivaa pituutta pois. Hyvä lopputulos, mukava ja tyytyväinen asiakas.

| LA 10.45-15.30 | Sain tehtyä kaikki näytöt saman viikon aikana. Lauantaina 13.2. tein kaverille vaalennusnäytön, tavoitteena oli kirkastaa nykyistä väriä joka olikin täysin luonnonhiusta. Haluttiin lopputuloksesta luonnollinen ja raikas mutta ilman huolta tulevasta juurikasvusta. Raidoitettiin slaidaamalla/liuskoilla tai millä haluaakaan kutsua kun vaalennetaan paljon ohuita osioita. Lopuksi taitto kevytvärillä pesupaikalla. Leikkauksessa kevenneltiin aika ronskisti joka puolelta ja leikattiin niskasiili.



| MA 10-14 | Yksi väriasiakas, häivyteltiin vaalennetun pituuden ja oman juurikasvun rajaa raidottamalla. Asiakas toivoi että tarvitsee jatkossa käydä kampaajalla vain satunnaisesti. Raja saatiin häivytettyä luonnollisesti, ja uskon että tuleva juurikasvu ei pistä silmään samalla tavalla kuin ennen. Luonnollinen lopputulos joka oli myös asiakkaalle mieluinen.


| TI 10-14 | Jälleen raitaa ja vähän myös leikattiin kuivaa latvaa. Alkaa jo kuulostaa tutulta? Vaikka olikin aika paljon samanlaisia töitä, niitä oli mukava toteuttaa ja jokaisessa kuitenkin suunnitellaan tapauskohtaisesti tekniikat aineet taitot yms. Tämä oli ehkä työmäärällisesti isoin työ, vaikka kyseessä olikin "vaan" tyviraidoitus. Laskin pesupaikalla laput ja 56 lappua sieltä päästä irtosi. Taitettiin pesupaikalla kylmäksi ja tehtiin tehohoito.

| KE 10-18 | Aamusta yksi väriasiakas, jolla oli lähtökohtana ehkä sentti omaa n. 8 tummuista tyveä, sen jälkeen pätkä jotain 8-9 kultaa ja latva 10 neutraali vaalea. Haluttiin luoda lämmin/kultainen liukuva tyvi ja raikkaampi latva. Tyvelle laitettiin 6 ja 7 tummuisia lämpimiä sävyjä, jätettiin entinen 8-9 kulta hoitamaan liu'un pehmennys ja pääliosaa raidotettiin kevyellä hapetteella tyvestä latvaan jotta saatiin kirkkautta. Leikattiin kuivaa latvaa pois. Todella luonnollinen ja pehmeä lopputulos, asiakas tykkäsi kovasti.


Keskiviikon toinen asiakas oli ehkä koko harjoittelun haastavin. Onneksi kyseessä oli tuttava ja oltiin varauduttu että menee aikaa. Tavoitteena oli laventelin sävyiset hiukset. Lähtötilanteesta löytyi monia eri tummuuksia ja sävyjä. Ensimmäiseksi vaalennettiin kokonaan tyvestä lähes latvaan. Kuten odotettavissa, vaalennuksesta ei täysin tasainen tullut mutta vaaleampi kuitenkin. Vaalennuksen jälkeen laitoimme kevytvärin, joka ei purrut odotetusti joten jouduimme vielä turvautumaan toisen laiseen väriin, olikohan se nyt suoraväri. Suoraväristä tuli jo parempi, ei täysin tasainen mutta kelvollinen lopputulos. Pesupaikalla tehtiin viimeiseksi tehohoito. Värjäsin myös lisäksi kulmat ja ripset, tosin ripsissä jouduttiin huuhtelemaan silmä kun väri ilmeisesti kipitteli ripsiä pitkin silmään. Tästäkin selvittiin, onneksi oltiin jo valmiiksi pesupaikalla.



Väristä olisin toivonut tasaisempaa lopputulosta, mutta tultiin siihen tulokseen että vaatisi vielä vaaleampaa pohjaa jotta varmasti purisi kaikkialle. Asiakkaalta löytyikin kotoa suoraväri, jolla onnistuu ylläpitää väriä kotona. Asiakas oli hyvin tyytyväinen, laitteli vielä jälkeenpäin viestillä kehuja lopputuloksesta.

MITÄ OPIN

Kun mulla oli aikaa katsella muiden työskentelyä, he selittivät mitä tekevät ja miksi. Juuri minun oppimiseni avuksi, ihanaa että jaksoivat nähdä "vaivaa". Eri tekniikoiden soveltamisesta jäi erityisen positiivinen fiilis. Ja kehityin ehdottomasti raidoissa, niitä en ole koulun tai kavereiden kautta päässyt kovinkaan paljoa tekemään mutta topissa tuli tehtyä senkin edestä. Leikkauksiinkin vien paljon uusia ideoita ja tekniikoita. Niissä opin myös kiinnittämään huomiota esim. pään liikkeisiin ja leikkauksen asettumiseen tähän liikkumiseen. Myös ajankäyttöä tuli treenattua, välillä ei ollutkaan aikaa vaan jäädä haikailemaan.

No comments:

Post a Comment